Diplomatie, Donaties en Diplomatiek Paspoort: Hoe Mike Eman, Roberto Rincón, Mike de Meza en El Pollo Carvajal Aruba’s raffinaderij vormgaven: Een Chronologie van Feiten (2009–2025)
De Texaanse schakel: Rincón’s woning als onderhandelingslocatie voor de Citgo-deal



Context:
Deze chronologie beschrijft de verwevenheid van zakelijke, politieke en diplomatieke belangen rond Roberto Rincón en de Arubaanse raffinaderij, tegen de achtergrond van internationale corruptieonderzoeken en verhoogd toezicht op integriteit en governance.
2009–2014: Internationaal onderzoek naar Rincón
In deze periode start het Amerikaanse Openbaar Ministerie een grootschalig onderzoek naar Roberto Rincón en Abraham Shiera. Beiden worden verdacht van het betalen van steekpenningen en het witwassen van geld via het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Dit onderzoek leidt tot internationale strafzaken en aanklachten wegens samenzwering, corruptie en witwassen.
2012–2013: Vestiging van Tradequip Services and Marine in Texas en op Aruba (BALASHI 69 INVESTMENTS N.V.)
Tradequip Services and Marine, eigendom van Rincón, wordt in deze periode formeel actief op Aruba, met het oog op toekomstige energieprojecten zoals de heropening van de raffinaderij. Oswald O.A. Arends, voormalig grenspolitieagent op Aruba, verlaat zijn functie bij de overheid om aan de slag te gaan bij Tradequip als Supervisor Human Relations & Operations. Hiermee wordt een brug geslagen tussen het Venezolaanse netwerk en de Arubaanse zakelijke context.
BALASHI 69 INVESTMENTS N.V., gevestigd te Aruba, opgericht bij akte d.d. 22 februari 2013, met een verklaring van geen bezwaar d.d. 7 februari 2013, nummer 12356/N.V.
https://offshoreleaks.icij.org/nodes/85045094
September 2013: Politieke Donatie
Tradequip C.A. uit Venezuela doet een donatie van ruim 49.950 Amerikaanse dollar aan de Fundación Campaña Mike Eman ter ondersteuning van de AVP-verkiezingscampagne. Deze bijdrage wordt bevestigd door bankdocumentatie (zie SWIFT-transactie) en mediaberichten, en toont een direct verband aan tussen de zakelijke belangen van Rincón en de Arubaanse politiek. Tradequip C.A. is een bedrijf waarbij Roberto Enrique Rincón Fernández wordt genoemd als president, zijn zoon José Roberto Rincón Bravo als vice-president, en ook Humberto Roberto Bravo Zambrano als algemeen directeur wordt vermeld.
Toezicht en transparantie
Het is van essentieel belang dat het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) Aruba volledige openheid van zaken geeft over deze en andere gerelateerde transacties. Transparantie is vereist om vast te stellen of er sprake is geweest van aanvullende of vergelijkbare donaties of geldstromen tussen het netwerk van Rincón en Arubaanse politieke partijen, en om te waarborgen dat alle ongebruikelijke transacties correct zijn gemeld en onderzocht.
Daarbij moet bijzondere aandacht uitgaan naar het fenomeen van "structuring" (ook bekend als smurfing of opknippen). Hierbij worden grote geldbedragen bewust opgesplitst in meerdere kleine transacties, met als doel onder de wettelijke meldgrenzen van toezichthouders te blijven en zo detectie door banken, het MOT of inlichtingendiensten te vermijden. Deze praktijk bemoeilijkt het toezicht aanzienlijk en onderstreept het belang van waakzaamheid en samenwerking tussen meldpunten, toezichthouders en financiële instellingen, om ook gefragmenteerde of opzettelijk verhulde geldstromen effectief te kunnen opsporen en onderzoeken.
Begin 2014 Eerste publieke ontmoeting met Rincón
De eerste publieke ontmoeting tussen Roberto Rincón en Arubaanse politieke vertegenwoordigers vindt begin 2014 plaats. Dit moment is vastgelegd op een foto waarop Rincón samen met Hugo “El Pollo” Carvajal en minister Mike de Meza, destijds in functie, in een restaurant op Aruba zit.
Mei 2014: Toekenning overheidsterrein
Acht maanden na de donatie wordt via toenmalig AVP-minister Benny Sevinger een stuk overheidsterrein van 3.703 m² in Barcadera toegewezen aan Rincon.
Juni–augustus 2014: Diplomatiek verkeer & Carvajal-incident
In deze maanden reist Roberto Rincón intensief tussen Venezuela en Aruba, gebruikmakend van een Venezolaans diplomatiek/servicepaspoort (nr. 0841947189).
Juli 2014: Hugo “El Pollo” Carvajal, voormalig hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst, wordt gearresteerd op Aruba met een privéjet die wordt gelinkt aan Rincón. Na diplomatieke druk wordt Carvajal kort daarna vrijgelaten. Rincón blijft zonder belemmeringen reizen tussen Venezuela en Aruba
2015–2016: Citgo-deal in voorbereiding
De AVP-regering, onder leiding van Mike de Meza (minister van Financiën) en Mike Eman (premier), onderhandelt met Citgo (dochter van PDVSA) over de heropening van de raffinaderij.
Tradequip positioneert zich als potentiële leverancier voor het project.
Lokale en internationale bronnen melden vermeende informele of geheime ontmoetingen tussen Arubaanse bestuurders (waaronder Mike de Meza, een advocaat en drie Arubaanse ambtenaren) en Rincón, onder meer in The Woodlands, Texas, bij de woning van Rincón.
2016: Citgo-deal bekendgemaakt
Citgo wordt officieel geselecteerd als exploitant van de Arubaanse raffinaderij. Dit biedt bedrijven als Tradequip uitzicht op grote contracten en versterkt het netwerk van belangen tussen Aruba, Venezuela en de betrokken zakelijke partijen.
2017: Handelsactiviteiten
Oswald Arends registreert exporten van Colombia via Balashi 69 Investment N.V., waaronder zendingen naar de Verenigde Staten. Zo blijft de logistieke verbinding tussen Aruba en de familie Rincón in Texas actief.
https://www.importyeti.com/supplier/oswald-o-a-arends
2015–2022: Strafrechtelijke en compliance-ontwikkelingen
2015–2022: Strafrechtelijke en compliance-ontwikkelingen
In deze periode worden Roberto Rincón en Abraham Shiera in de Verenigde Staten aangeklaagd en uiteindelijk veroordeeld voor corruptie, omkoping en witwassen. Ook José Rincón, de zoon van Roberto, wordt veroordeeld.
Oswald Arends kreeg in deze periode te maken met de sluiting van zijn bankrekening bij Aruba Bank N.V. vanwege zijn zakelijke connecties met het netwerk van Rincón. Arends won het daaropvolgende kort geding, omdat Rincón op dat moment nog niet veroordeeld was. Inmiddels zijn Rincón en diens zakenpartners wel veroordeeld, wat de positie van gelieerde relaties bij financiële instellingen verder onder druk heeft gezet.
Tevens heeft Venezuela inmiddels formeel om uitlevering (extraditie) verzocht van zowel Roberto Rincón als diens zoon José Rincón, wegens hun betrokkenheid bij grootschalige corruptie en fraude binnen het staatsoliebedrijf PDVSA. Dit benadrukt het internationale karakter en de voortgaande juridische nasleep van deze zaak.
2022–2025: Nasleep en gevolgen
Na de definitieve veroordelingen van Roberto Rincón, Abraham Shiera en hun netwerk in de Verenigde Staten zijn banken op Curaçao, Aruba en internationaal veel voorzichtiger geworden in het aangaan of voortzetten van relaties met personen en bedrijven uit het Rincón-netwerk. Financiële instellingen hanteren nu strengere compliance- en screeningprocedures, gericht op het voorkomen van witwaspraktijken en het naleven van internationale sancties.
De maatschappelijke discussie over politieke integriteit, gronduitgifte en buitenlandse invloed blijft actueel op Aruba, met regelmatige aandacht in het publieke debat en in het parlement. Het toezicht op integriteit, governance en transparantie binnen het financiële en politieke systeem is verder verscherpt.
Waarschuwing / Disclaimer
Voor een volledig begrip van de zaak-Rincón is het essentieel om niet alleen het hoofdproces, maar ook alle relevante en gerelateerde rechtszaken te raadplegen. De onderliggende feiten, betrokken personen, en internationale dimensie van het dossier komen verspreid voor in meerdere strafdossiers, civiele procedures en rechterlijke uitspraken in de Verenigde Staten en daarbuiten. Raadpleeg daarom onderstaande lijst van gerelateerde zaken voor een volledig overzicht en juiste duiding van de context.
United States v. Roberto Enrique Rincon Fernandez, Court Docket Number 15-CR-00654
Related Case(s):
U.S. v. Luis Carlos De Leon-Perez: Docket No. 17-CR-514
U.S. v. Abraham Jose Shiera Bastidas, Docket No. 15-CR-00654
U.S. v. Moises Abraham Millan Escobar, Docket No. 16-CR-00009
U.S. v. Jose Luis Ramos Castillo, Docket No. 15-CR-00636
U.S. v. Christian Javier Maldonado Barillas, Docket No. 15-CR-00635
U.S. v. Alfonzo Eliezer Gravina Munoz, Docket No. 15-CR-00637
U.S. v. Juan Jose Hernandez-Comerma: Docket No. 17-CR-00005
U.S. v. Charles Quintard Beech III: Docket No. 17-CR-00006
U.S. v. Karina Del Carmen Nunez-Arias: Docket No. 16-CR-00436
U.S. v. Fernando Ardila-Rueda : Docket No. 17-CR-515
U.S. v. Cesar David Rincon-Godoy: Docket No. 17-CR-00514
U.S. v. Nervis Gerardo Villalobos-Cardenas: Docket No. 17-CR-00514
U.S. v. Rafael Ernesto Reiter-Munoz: Docket No. 17-CR-00514
U.S. v. Alejandro Isturiz-Chiesa: Docket No. 17-CR-00514
U.S. v. Jose Manuel Gonzalez-Testino: Docket No. 18-MJ-3171